2014. március 20., csütörtök

Szakácskönyvem új élete

Annak idején amikor rájöttem, hogy kénytelen vagyok megtanulni sütni-főzni ha a Zembert nem akarom éhen halasztani, vettem egy A4-es méretű csíkos füzetet. Ebbe írtam a bevált családi recepteket és persze újakat is, aztán egyszercsak betelt és kezdett szétszakadni is mert borítót nem tettem rá. Így festett a szerencsétlen, jobb sorsot érdemlő konyhai segítőtársam.
Ahogy szoktam, nézegettem pár hónapig mit is kellene vele kezdeni. Először is vettem még pár ugyanolyan csíkos füzetet és a borítójukat leszedve összefűztem a régi füzetemmel.
Aztán készítettem neki egy kemény táblás borítót egy régi gasztronómiai naptár lapjait felhasználva.
Ahogy kell, előzéklapokat is szabtam hozzá, szintén a naptárból.
És végül némi Duvilax, néhány bugyi, két szorító és hurkapálca segítségével összeraktam a régi-új szakácskönyvemet.

Ilyen lett




A gerincét kicsit szélesebbre hagytam mint indokolt lett volna, de felkészültem a beleragasztandó receptek adta terjedelem-növekedésre. Hű, ez kicsit mérnökös mondat lett, de nézzétek el nekem. :)
Még tervezek rá egy hímzett textil borítót ami mosható lenne, de azt még meg kell álmodnom.



4 megjegyzés:

  1. A bugyi mire kellett? Vagy nem "az"a bugyi amire gondolok? :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az irodai bugyira gondoltam, azt hiszem genotherm tasak a lánykori neve. :) Arra használjuk, hogy ragasztáskor a ragasztott és a nem ragasztott lapok közé tesszük és így préseljük száradásig a könyvet, hogy ne tapadjanak össze a lapok.

      Törlés
  2. A "mama-féle kevert"-be milyen lekvár kell? A piskótát én is így tudom! ;-)
    Amúgy a duvilax nem lesz jó az anyagokhoz. Kipróbáltam: van amelyiken átüt, a másik besárgult tőle. A könyvkötő se tudod ajánlani semmit, most kísérletezem tovább!
    Írtam közben e-mailt is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lefigyelted a titkos családi receptemet??? :D Olyan lekvár kell bele amilyen van, leginkább eperrel szoktuk készíteni.
      Szerintem mindegyik ragasztó át fog ütni az anyagon, kérdés hogy melyiktől nem sárgul be...? Bár nekem még sose sárgult be. Tény, hogy átüt de mivel színtelenre szárad, kicsit fényesebb lett a felülete és annyi.

      Törlés