2014. szeptember 28., vasárnap

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok.... nade kit érdekel, ha érett a homoktövis???

Mert megérett biz'a, én meg lehetőséget kaptam, hogy learassak egy kosárnyi ágat amiről aztán három este, szemenként, ollóval vagdosva szedtem le a narancsos bogyókat.
A homoktövis - a kökényhez hasonlóan - nem adja magát harc nélkül, de enélkül nem is lenne igazi kihívás.
Hatalmas C-vitamin tartalma van, immunrendszer erősítő, azon kívül májregeneráló hatású és még ezer dologra jó, nem csoda ha a belőle készült kapszulákat aranyáron adják. Én most rendesen megküzdöttem vele mert kissé elsokalltam a mennyiséget, de végül én nyertem. :)

Miután megmostam, pár maroknyi ép bogyót kiválogattam és megszárítottam, betöltöttem csinos kis befőttes üvegbe és felöntöttem vegyes virágmézzel, így készült a homoktövis mézben című verzió. Állítólag egy hónapig kell érlelni mielőtt megkóstoljuk, de nem tudom kibírom-e...

A levet paradicsom paszírozóval mentettem ki a bogyókból. Mivel fröcsköl, megfogta a ruhám, a bőrömet, valamint mar is egy hangyányit, lefedtem egy darab fóliával a daráló paszírozós részét.





A képen levő kis zöld üvegeket félig töltöttem gyümölcslével majd mézet csorgattam rá. Ez nem tartalmaz tartósítószert, hidegen sajtolt és édes, viszont nem áll el túl sokáig.
A lé nagyobbik részéből szirupot főztem és bár tudom, hogy a hő károsítja a vitamin tartalmat, nem mertem kockáztatni ennyi befektetett munka után.

Szóval 1,5 l gyümölcsléhez adtam fél liter vizet mert nagyon sűrűnek tűnt a lé, féltem hogy ha beleteszem a cukrot akkor belegyógyul majd az üvegekbe. Így jött bele egy kiló cukor amit abszolút ízlés szerint adagoltam de ezzel a mennyiséggel amellett, hogy nem maradt ihatatlanul savanyú (önmagában lemarná a fogzománcot is), nagyon jól megőrizte az aromáját. Miután felforraltam és kicsi üvegekbe töltöttem, száraz dunsztban várják hogy teaízesítő, limonádé alapanyag vagy süti öntetként felvehessék a szolgálatot.

Hja, a kipréselt magvakat és héjat sem dobtam ám ki! Napon megszárítottam és textillel lekötött befőttes üvegbe tettem hogy télen beáztatva tea lehessen belőle. Állítólag müzlibe is lehetne keverni.

2 megjegyzés:

  1. Lebogyóz, megmos, megszárít, fagyaszt! Ez az én receptem, s télen is van belőle! A gyerekek ették, nem igen kérdezték mi az, csak azt hogy jó! :-)

    VálaszTörlés
  2. azta!
    Én úgy innék ilyen teát,de a mézes cucc is klassz!

    VálaszTörlés